Hoşgeldiniz

Kulaklarımız sahip olduğumuz önemli kaynaklardan biridir. Ailemizi, arkadaşlarımızı kısaca sevdiklerimizi duymamızı sağlarlar. Ayrıca, yangın alarmı, korna sesi vb. gibi tehlike uyarı seslerini duyarak kendimizi korumamıza da yardımcı olurlar.

Ne yazık ki kulak sağlığımızı riske sokmak oldukça kolay. Örneğin, gürültülü makinelerle dolu bir fabrikada çalışmak işitme kaybı riskinizi arttırabilir. Kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek de öyle..

 

İşitme sağlığınızı riske atacak en önemli şeylerden biri de, kulağınızda veya işitmenizde bir sorun fark ettiğinizde işitme testi yaptırmamak olacaktır.

İşitme kaybı her zaman önlenemeyebilir ama işitme sağlığınızı korumak için uygulayabileceğiniz oldukça basit bazı adımlar var.

1. Çevrenizdeki gürültünün farkına varın 

Yanınızda konuşan kişiyi duymakta zorlanıyor ya da sizi duymaları için bağırarak konuşmak zorunda kalıyorsanız gürültülü bir çevredesiniz demektir. Eğer işittiğiniz ses kulağınızı ağrıtıyor veya yüksek sesli bir ortamdan uzaklaştığınızda kulaklarınızda çınlama ya da boğuk işitme sorunu yaşıyorsanız yüksek sese maruz kalıyorsunuzdur.

 

Ses seviyesi desibel ile ölçülür ve 85 desibelden yüksek seslere uzun süre maruz kalmanız kulaklarınızda hasara sebep olabilir. Kulaklıkla en son seste dinlenen müzik, motosikletin motor sesi, kulağınızın yakınında çalışan saç kurutma makinesinin sesi, uçağın kalkış sesi 85 desibelden yüksek seslere örnek olarak verilebilir. Eğer imkanınız varsa, uzun vadede hasarı önlemek için bu tip seslere maruz kaldığınız süreyi sınırlandırmaya çalışın.

 

2. Kulak tıkacı kullanın

Gürültülü bir çevrede bulunmanız gerekiyorsa kulaklarınızı koruduğunuzdan emin olmalısınız. Örneğin, gürültü makinelerin olduğu bir fabrika da çalışıyorsanız, kulak tıkacı kullanmanız işitme sağlığınız için iyi olacaktır. Ayrıca, gürültüden her 15 dakikada bir uzaklaşıp kulaklarınızı dinlendirmeniz de uzmanlar tarafından önerilen bir yöntemdir.

 

Eğer konsere gidiyorsanız hoparlörlerin yakınında durmamaya özen gösterin. Hatta müzisyenlerin kullandığı kulak tıkaçlarından kullanabilirsiniz, böylece müzik sesini boğuklaştırmadan azaltmış olursunuz.

 

3. Sesi azaltın

 

Çoğu genç (ve yetişkin) yüksek sesle müzik dinlemeyi sever. Ama ne yazık ki, bu durum işitme sağlığınıza zarar verecek, hatta ilerleyen yaşlarda işitme cihazı kullanmanıza sebep olabilecek şeylerden biri. Müzik dinlerken sesi kulağınızı rahatsız etmeyecek bir seviyeye kadar azaltmanız kulağınızda herhangi bir hasar oluşmamasına yardımcı olacaktır.

 

4. İşitme Testi yaptırın

Son olarak, bir sorunla karşılaştığınızda zaman kaybetmeden işitme testi yaptırırsanız işitme sağlığınızı korumak için önemli bir adım atmış olursunuz. Kulak sağlığınızı koruma yolunda ilk adımı Testi online olarak veya telefonunuzdaki uygulama üzerinden yapabilirsiniz.

Doktor görüşünün yerine geçemeyecek olsa da online işitme testini uygulayarak işitmenizde bir sorun olup olmadığını keşfetmeniz için yardımcı olacaktır.

 

İşitmeniz, sağlıklı ve mutlu yaşayabilmeniz için oldukça önemli bir etken. Bu sebeple, işitme sağlığınızı korumak için elinizden geleni yapmanızı öneririz.

 

 

 



Yazan:
Eklenme Tarihi: 12/11/2014
Son Güncelleme: 07/08/2019

Anahtar Kelimeler : Hoşgeldiniz



Test - Customer

23/11/2024

qfwqfwef wefwef

Yorum yapabilmek için giriş lütfen giriş yapınız. Giriş